Překvapující boom. Tak hodnotí zájem lidí provozovatelé cyklopůjčoven i dalších služeb pro kolaře. I v letošní cyklistické sezoně se dá podle nich očekávat, že se poptávka nezmenší a i proto se chystají nejrůznější novinky. 

Možnost zapůjčit si kolo, nebo využít služeb cyklovlaků či cyklobusů budou mít zájemci k dispozici už od 1. dubna. „Loňská sezona nás svou návštěvností velmi překvapila. Jednalo se o první rok, kdy jsme začali tyto služby nabízet a lidé půjčoven kol a cyklovlaků hojně využívali. Největší počet půjčených kol jsme pak zaznamenali zejména v okolí lázeňských měst Karlovy Vary a Mariánské Lázně. Dobrou zprávou také je, že nemáme v plánu zvedat ceny těchto služeb,“ říká mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Karlovarský kraj pak poskytl sumu okolo 200 tisíc korun pro rozvoj cykloturistiky. Tyto peníze pomohly vybavit nejvytíženější půjčovnu kol na Dolním nádraží v Karlových Varech o dvě nová elektrokola.

„Od letošního roku mají ke stávajícím výpůjčným stanicím přibýt také dvě nové lokality. Jednou z nich bude půjčovna kol v Lokti a druhá ve Františkových Lázních,“ řekl Petr Navrátil (ČSSD), náměstek hejtmana Karlovarského kraje. Lidé nabídky pro cyklisty vítají. „Možnost zapůjčit si kolo v některé ze stanic jsem již měl. Velice se mi ten nápad líbí, protože si tak mohou užít výlet i návštěvníci našeho kraje, kteří sem běžně s kolem necestují,“ popisuje svůj dojem Jiří Strnad z Karlových Varů.

Zájemci budou moct i letos využít také cyklubusy. Ty by měly začít jezdit v půlce května. „Zaznamenáváme postupný nárůst zákazníků, což nás velice těší. Jsem rád, že se zde zájem o cykloturistiku zvedá, neboť si myslím, že se jedná o věc, která do našeho regionu prostě patří. Dále jsem rád, že se nám také pro potřeby cyklobusů daří shánět dostatečný počet partnerů,“ sdělil své nadšení ředitel Autobusů KV Zdeněk Suchan.

Novinkou v systému půjčoven kol bude také možnost vrácení nebo zapůjčení tohoto prostředku i v místech, kde půjčovna není. „To bude ale možné jen po předchozí domluvě. Vzniká tím tak nový rozměr pro případné zájemce, kteří si mohou plánovat své trasy v rámci svých fyzických i časových možností,“ dodal náměstek Navrátil.

(hni)