Jak už Deník informoval, svah se sesouvá, a pokud by s ním město nic nepodniklo, hrozilo by zřícení na spodní objekty včetně kina. Odborníci při zahájení prací přitom vůbec nepočítali, že tam bude situace tak vážná.

„Nejdříve jsme na zajištění svahu vyčlenili tři miliony korun. Nyní jsme na částce devět milionů a zdaleka nejsme u konce,“ uvedl náměstek primátorky Josef Kopfstein (Karlovaráci). Z místa se už odtěžilo více než tisíc kubíků zeminy.

Statici nakonec přišli na řešení, jak problémové místo zajistit, pomůže tu gabionová zeď. „Základní desku už máme postavenou. Nyní se přesouváme do spodní části přímo ke kinu Čas, kde musíme odtěžit další zeminu. Hodně záleží na počasí,“ doplnil náměstek Kopfstein.

„Máme navíc potvrzení od Akademie věd, že navržené práce jsou správné a že celkový zásah v tomto svahu byl nezbytný pro jeho bezpečné zajištění,“ dodal první náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Velkým oříškem bude pro město i zabezpečení svahu v lokalitě U Jara. „Celý ujíždí. Záchytné kameny tu už svou funkci dávno neplní. Společně se svahem budeme dělat i nový chodník nad hotelem Thermal,“ upřesnil náměstek primátorky Petr Bursík (ODS) s tím, že se na tuto akci nyní dokončuje projektová dokumentace a se zajištěním se začne v druhé polovině příštího roku. Řešit se budou také svahy podél Goethovy stezky, Mariánskolázeňské či Slovanské ulice.

John Lennon
Lennonisti uctí památku