Místnosti procházejí rekonstrukcí malířské výzdoby, provádí se tu hloubková injektáž štuků a vyměňují se i jednotlivé prvky oken a dveří. Součástí tohoto procesu je zároveň výroba chybějících prvků. Dále se odstraňují díry a defekty na barokním ostění.

Před několika dny se odhalení původního nátěru dočkala i místnost číslo 122, která v minulosti sloužila jako šatna školní jídelny. „Objem vykonané práce na zámku roste s každým dnem. Nebrzdí nás ani vedra, jelikož pracujeme uvnitř, kde jsou pracovní podmínky přívětivější," vysvětlil starosta Štědré František Pánek.

Během srpna tu také pokročily práce na obnově zámecké kapličky a v několika dalších místnostech byly rovněž odhaleny a zrestaurovány původní nátěry. Přes to všechno mají dělníci na zámku před sebou ještě kus práce. Kompletní dokončení prací lze počítat ještě na roky.

Povědomí o zámku se ale obec snaží šířit už nyní. Ke koupi jsou tu pro sběratele již nějakou dobu i vizitky a známky s jeho vyobrazením. Ty ovšem zájemci neseženou v zámku, ale v sousední, přibližně sto padesát metrů vzdálené restauraci.

Letos pomohla památce i finanční injekce od Ministerstva kultury, kdy obec dostala na jaře příspěvek ve výši 900 tisíc korun. Do konce roku se počítá také s opravou dalších sálů, a to těch slavnostnějších.

Vedle toho se nezapomíná ani na život ostatních obyvatel. „Ve Štědré letos probíhá také jedna z menších investičních akcí a tou je kompletní výměna pouličního osvětlení," dodal starosta.