Rekonstrukce městských Alžbětiných lázní za stovky milionů pomocí koncesní smlouvy za finanční pomoci banky a odborné firmy měla být jedním z předvolebních majstrštyků bývalé koalice KOA, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Jenomže ji ze stolu smetlo nové vedení města ANO, ODS a Karlovaráci.

Tato koalice pak na post předsedy představenstva Alžbětiných lázní jmenovala Václava Benedikta (ANO), jenž se zároveň stal krizovým manažerem.

Do funkce byl jmenován loni v listopadu, ovšem pomlčel o tom, že on sám je v osobním úpadku a dluhy se mu lepí na paty.

Přesto nyní rozhoduje o budoucnosti posledních městských lázní a o stovkách milionů, které si vyžádá jejich nutná rekonstrukce. Původní odhad bývalého vedení města se blížil 600 milionům a město do nich chtělo vložit přibližně 300 milionů. Benedikt sám ale jakoukoliv kritiku odmítá.

„Nic jsem nikdy nezatajil, projednání návazného není zákonem časově omezeno a ve všem podléhám rozhodnutí rady města v působnosti valné hromady. Žádné osobní záležitosti nejsou u mé osoby v rozporu s výkonem činností, kterým se věnuji. Uvádění těchto 'souvislostí' je jen politikařením a nepřináší to žádné relevantní informace,“ uvedl.

Písemné vysvětlení od něj obdržela primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), podle níž z dokumentu vyplývá, že insolvenční řízení Benedikta nebylo překážkou zvolení do funkce a nedošlo tak k porušení zákona.

O jeho odvolání proto primátorka ani valná hromada Alžbětiných lázní neuvažují.

„Václav Benedikt splňuje všechny předpoklady pro výkon funkce předsedy představenstva je svéprávný, zletilý, bezúhonný, nenastala žádná z překážek provozování živnosti, nepodniká v předmětu činnosti Alžbětiných lázní, není členem orgánu jiné právnické osoby se stejným nebo obdobným předmětem podnikání,“ citovala z dokumentu primátorka.

Podle členů valné hromady je práce Benedikta nadstandardní, proto mu byla zvýšena i odměna na 25 tisíc korun měsíčně nad rámec dosavadní odměny předsedy představenstva, která činí pět tisíc měsíčně.

Opozice ale postup rady i představenstva kritizuje. Podle bývalého primátora Petra Kulhánka (KOA) Alžbětiny lázně potkala další rána v trnité cestě za přežitím.

„Do tíživé a nepříjemné situace se samozřejmě může dostat každý, je však otázkou, zda osoba, která z nějakého důvodu nezvládla řídit své osobní finance, je tím pravým zachráncem lázní, kulturní památky v havarijním stavu. Zda je vhodným krizovým manažerem městské společnosti se základním kapitálem 134,5 milionu, s rozpočtem 30 milionů a současnou roční ztrátou kolem pěti milionů,“ zdůraznil Petr Kulhánek.

Ilustrační foto
Město má špatné ovzduší, měřicí stanice ale chybí