A protože je pozorovali právě ve hvězdárně, dozvěděli se řadu zajímavých věcí včetně toho, co vlastně na obloze vidí. Nad hlavou jim třeba dvakrát přelétla ISS – mezinárodní kosmická stanice se skupinou kosmonautů.

„Zatmění, které dnes můžeme pozorovat, je částečné. Vedle toho známe ještě polostínové a úplné,“ informoval na přednášce skupinku návštěvníků zaměstnanec hvězdárny Jaroslav Maxa. Připomenul, že 16. červenec 2019 je padesátým výročím od startu Apolla 11, a také potvrdil, že Měsíc je magická součást Země, která má velký vliv na psychiku lidí, a to především při úplňku. „Lidské tělo je z velké části tvořeno vodou, ke které se Měsíc poutá. I proto bývá největší příliv a odliv právě za úplňku,“ pokračoval Maxa.

Po přednášce vyšli lidé ven, aby společně s vedoucím Miroslavem Spurným mohli sledovat noční oblohu. Na samotné pozorování Měsíce si totiž museli počkat až do půlnoci. „Toto zatmění Měsíce se vydařilo. Bylo jasno, a navíc jsme i dvakrát viděli přelet ISS, což v těchto místech není tak obvyklé. Takže jsme měli velké štěstí,“ konstatoval Spurný.

Další větší akce se tu koná již zítra, v předvečer padesátého výročí přistání na Měsíci. Začíná se ve 22 hodin přednáškou o Apollu 11, od 23 hodin bude následovat noční pozorování. Hvězdárna je zájemcům o vesmír otevřená každý pátek od 23 hodin. V polovině srpna, kdy se pozorují Perseidy, je hvězdárna dokonce k dispozici až do svítání, protože padající hvězdy jsou nejlépe vidět až od druhé hodiny ranní do rozbřesku. „Opravdu velký zážitek nás čeká 11. listopadu, kdy bude možné pozorovat transit Merkuru přes sluneční disk, který bude možné vidět znovu až v roce 2032,“ dodal Spurný.

Letní kino.
Letní kino čeká velká rekonstrukce