Kolik se letos uskutečnilo dostihů a kolik koní se postavilo na start?

V letošním roce se uskutečnilo šest dostihových dnů. Stěžejním dostihem byla Cena města Karlovy Vary. Tento dostih se konal 3. srpna.

Celkem v letošním roce stálo na startu v Karlových Varech 372 koní. Po pětiletém úsilí letos poprvé byla realizována spolupráce s jezdeckou společností z Baden Badenu. Detailní zhodnocení připravujeme pro Karlovarský deník ve spolupráci s dostihovým manažerem Ivanem Janatkou.

Jak to vůbec začalo vy, karlovarský stavitel a koně?

Zhruba před dvaceti lety začala moje dcera projevovat zájem o jezdecký sport. Hledali jsme spolu možnost, kde by se dalo v Karlových Varech jezdit na koni, a tehdy jsem si poprvé všiml, v jak tristním stavu se nachází karlovarské dostihové závodiště. Uprostřed byla ohromná kopa hnoje a tréninková plocha osázená bramborami. V podobném stavu byl i jezdecký klub TJ Slavoj, který zde působil zcela bez prostředků na činnost ve vybydlených stájích. Nešlo mi z hlavy, jak by se dalo tento obraz zmaru přivést zpět k původnímu účelu. Po dohodě s radnicí jsem si závodiště pronajal a zavázal se k nemalým investicím.

Založil jsem Český jezdecký klub jako pokračovatele tradice TJ Slavoj a dal se do práce. Kromě nezbytných oprav areálu jsme začali pořádat opět dostihy a v průběhu času se podařilo obnovit tradici parkurových závodů. Zcela nově jsme vybudovali dráhu pro military cross country. Do Karlových Varů se začala sjíždět jezdecká elita z celé Evropy.

Co vám dalo a vzalo dvacet let na závodišti?

Poznal jsem mnoho různých osobností a získal blízké přátele mezi trenéry a jezdci. Jejich houževnatost a síla jít dál i po těžkých prohrách mě vždy oslovovaly. Zejména můj kamarád Pepa Váňa, který mi byl od začátku rádcem a velkou oporou.

Viděl jsem také statečnost rodičů dětí s postižením pohybového aparátu. Těmto dětem výrazně pomáhá v rehabilitaci hipoterapie léčba koněm. Založili jsme proto občanské sdružení Bambini, které vytvořilo podmínky pro realizaci hipoterapie na závodišti ve Dvorech.

Také jsem mohl ocenit pomoc karlovarských podnikatelů, kteří mi svou podporou pomáhali udržet tento skvost Karlových Varů.

A největší radost?

Velkým zadostiučiněním je pro mě i to, že u nás pořádají svůj dostihový den šlechtici z celé Evropy a hlavně Karlovaráci s radostí navštěvují dostihová odpoledne, takže dostihy již dávno nejsou jen kratochvílí pro lázeňské hosty.

Karlovarské dostihové závodiště je dnes bez nadsázky nejkrásnější areál v celé republice, a to hlavně díky svému secesnímu kouzlu a také kvalitou dráhy a zázemím pro sportovce