Bude deset členů zločineckého gangu, za jehož šéfa je považován ostrovský podnikatel Milan Zádamský, propuštěno nakonec na svobodu? To stále není jisté. Vrchní soud v Praze, který v této věci má vydat konečný verdikt, o tom zatím nerozhodl.

Krajský soud v Plzni, který má tento případ na starosti, přitom už 6. října vyhověl žádosti členů gangu o jejich propuštění na svobodu. Příslušná státní zástupkyně se proti rozhodnutí soudu na místě odvolala a podala proti němu protest právě k Vrchnímu soudu v Praze.

„Protest proti rozhodnutí krajského soudu jsme obdrželi 14. října. Zatím jsme v této věci nerozhodli,“ uvedl v pátek mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt s tím, že soud nemá v tomto případě žádnou lhůtu, v rámci které by musel zaujmout stanovisko.

Stejné informace má k dispozici i Václav Vladař, právní zástupce Alana Tremla, jednoho z obžalovaných tohoto gangu. „Jsem toho názoru, že můj klient by měl být propuštěn z vazby na svobodu, a to proto, že záležitosti, které se ho týkají, jsou staré sedm let,“ podotkl v pátek Vladař, který sám čeká, jak Vrchní soud rozhodne.

Příslušná státní zástupkyně se nemohla k případu vyjádřit. „Nemůžu to komentovat. Vrchní soud musí prostudovat spisy, kterých je opravdu hodně,“ konstatovala.

Na verdikt Vrchního soudu čekají desítky svědků, kteří proti gangu vypovídali ať už na policii či už u soudu. Řada z nich má přitom institut utajovaného svědka.