Více než rok neplatí na svou dceru osmatřicetiletý muž z jižního Plzeňska. Na seznam nezodpovědných rodičů přibylo jeho jméno na začátku tohoto týdne. Rodičů, kteří zanedbávají povinnou výživu svých dětí, jsou v západních Čechách stovky a stále jich přibývá.

Otci, o kterém byla řeč, nařídil soudce Okresního soudu Plzeň-město již koncem roku 1997, aby každého patnáctého dne v měsíci přispíval na svou dceru k rukám matky tisíc korun měsíčně. „Od 1. července loňského roku mu soudce částku navýšil na tři a půl tisíce korun. Otec ale již od loňského května nepřispívá,“ sdělila plzeňská policejní mluvčí Simona Čejková. „Celkový dluh, který tak vznikl, dosáhl téměř padesáti tisíc korun,“ upřesnila.

Pokud soud uzná muže vinným, čeká jej až roční pobyt ve věznici.

Jak uvedla západočeská policejní mluvčí Jana Václavová, od ledna do července se policisté na západě Čech zabývali 636 případy zanedbání povinné výživy. Krkavčích rodičů proti loňskému roku přibylo. „Za stejné období loňského roku jsme řešili o sedmdesát případů méně,“ poznamenala Václavová.

Nejvíce neplatičů evidují policisté v Plzni. Podle informací Václavové se od ledna do července plzeňští policisté zabývali devětašedesáti případy, což je přes deset procent z celkového počtu neplatičů. Podle Václavové dluží nezodpovědní otcové a matky průměrně částky v desítkách tisíc korun.

Každý rodič, který neplní závazky určené soudem, může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Jestliže svým postojem přivede svou ratolest do nebezpečí nouze, může si odsedět až tři roky.

Od ledna příštího roku se tyto tresty ještě zpřísní a rodičům, kteří od svého protějšku nedostávají nic, možná svitne naděje. Novela počítá se zvýšením sankce z jednoho roku na dva a ze tří na pět let vězení. Poté už si možná mnohý dospělý svůj laxní postoj rozmyslí.

Změní se i pravidlo pro podání trestního oznámení. Dnes je praxe taková, že neplacení alimentů se do šesti měsíců za trestné obvykle nepovažuje, takže protějšek, který dávky nedostává, se na policii obrací až po uplynutí této lhůty. Hranici však sníží novela zákona na čtyři měsíce.