Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni otevřela na Střední zdravotnické škole a vyšší odborné škole zdravotnické Karlovy Vary výukové místo pro kombinovanou formu bakalářského studia v oboru Všeobecná sestra. Zdravotní sestry si tak mohou doplnit potřebné vysokoškolské vzdělání v Karlovarském kraji. Do prvního ročníku jich nastoupilo pětadvacet.

„Jsem rád, že se nám v poměrně krátkém čase podařilo dojednat otevření výukového místa v Karlových Varech. Poprvé jsme se s paní děkankou potkali v únoru letošního roku a od září zde už běží výuka. Zdravotní sestřičky vykonávají velmi náročnou a zodpovědnou práci a proto jsme jim chtěli alespoň touto cestou usnadnit již tak komplikované povinné vzdělávání. Na pokrytí výdajů souvisejících se zajištěním výuky v zimním semestru uvolnil Karlovarský kraj ze svého rozpočtu 835 tisíc korun. Od ledna příštího roku už bude studium financováno z rozpočtu univerzity,“ uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Zájem o nabízený studijní obor byl veliký. Ke studiu se přihlásilo celkem padesát jedna uchazečů. „Do prvního ročníku jsme jich přijali pětadvacet. Studentky mají za sebou řádný zápis ke studiu, první výuku a v polovině listopadu je čeká slavnostní imatrikulace,“ poznamenala děkanka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová.

Vzdělávání je koncipováno do několika bloků. Studentky jich za semestr absolvují dohromady šest. Čtyři v Karlových Varech a dva v Plzni. Výuka probíhá vždy od pátku do neděle a zajišťují ji špičkoví odborníci z Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. Mezi vyučovanými předměty v zimním semestru nechybí anatomie, biofyzika, ošetřovatelství, první pomoc nebo specifika komunikace s nemocným.

Psychoterapeutický stacionář v ostrovské nemocnici.
Denní psychoterapeutický stacionář funguje jeden rok. Je jediný v kraji