Částečně zamezit jejich odchodům sice pomohlo zvýšení jejich ohodnocení, ale i přes to jich nyní KKN postrádá přibližně 110. Celkem by jich v KKN mělo pracovat 1 100. „Situace se částečně podařila stabilizovat, ale jde to pomalu. Pokoušíme se proto zdravotní personál shánět i v zahraničí,“ uvedl Jan Bureš, krajská radní (ODS).

Zahraničních sester nyní v nemocnici pracuje čtyřicet a o pacienty se tak starají sestry ze Slovenska, Ruska nebo Ukrajiny. „Z Ruska jsme získali deset sester a dalších deset by mělo do nemocnice ještě nastoupit,“ vysvětlila Jitka Samáková, předsedkyně představenstva KKN. Nově se kraj snaží získat sestry i z dalekého Vietnamu, protože v kraji žije velká vietnamská komunita.

„Tento projekt se teprve rozjíždí. Spojili jsme se s agenturou, která nám v získání sester pomáhá, ale jednáme i s vietnamským konzulátem,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.

Podle něj by kraj mohl být úspěšný, protože vietnamský velvyslanec zajisti zajistil zdravotní sestry i pro Japonsko.
Největším problémem tak zůstává jazyková bariéra. Podle Jan Bureše je třeba, aby zdravotní sestry, které by z Vietnamu přišli pracovat do krajské nemocnice, už částečně česky hovořily.

Ilustrační foto.
Kraj soutěží v turistické anketě

„Chceme, aby se základy češtiny už ve Vietnamu a podle našich informací už tam agentura intenzivní výuku našeho jazyka zajistila,“ doplnil. Češtinu musí ovládat všechny zahraniční sestry, tedy i ty Ruska, Běloruska nebo Polska. Aby v nemocnici ale setry zůstaly, musí jim kraj sehnat i ubytování. „Nyní jednáme Střední zemědělskou školou v Dalovicích, která má prázdný internát a dojíždění by nemělo být překážkou,“ doplnil krajský radní pro zdravotnictví. Také vedení krajské nemocnice se snaží, aby zdravotních sester v tomto zařízení pracovalo více.

Podle ředitele krajské nemocnice Josefa Märze se osvědčil personální pracovník pro nábor lékařů a tento post chtějí v nemocnici zavést i pro střední zdravotní personál. Chybí nám nyní 110 sester a ta čísla se v zásadě nemění. Snažíme se, ale to běh na dlouhou trať,“ uvedl Josef März.

K projektu kraje získat do nemocnice i vietnamské sestry se ředitel nemocnice nevyjádřil.

Tím ale snaha vedení kraje o získání nových sester, a to i ze zahraničí, nekončí. Zdravotnímu personálu i nastupujícím lékařům nabízí náborové příspěvky a snaží se i o jejich další vzdělávání.

„Jsem rád, že se nám podařilo pro sestry zajistit kombinovanou výuku bakalářského oboru všeobecná sestra. Tu v Karlových Varech zahájila Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. Po absolvování tohoto studia si polepší profesně a i platově a také jsme o jednu třídu rozšířili studium pro ošetřovatelky na Střední zdravotnické škole v Karlových Varech. A o to je obrovský zájem, “ uvedl krajský radní Jan Bureš.

Podle něj je právě zdravotnické vzdělávání v kraji klíčové, protože je reálná předpoklad, že zdravotní sestry v regionu zůstanou a využijí pracovní nabídky nejen krajské nemocnice, ale i dalších zdravotnických zařízení.

V nižších polohách to ještě není znát, ale do Krušných hor přišla zima. Napadalo tady kolem 20 centimetrů sněhu. V nejvyšších polohách by pak mohla sněhová pokrývka vydržet až do soboty. Další sníh by pak mohl v horských připadat v pondělí.
OBRAZEM: Krušné hory zasypal sníh