Vysoké ceny pohonných hmot vedou spoustu lidí k myšlence, zda nenechat svá auta zaparkovaná. To se projevuje například na nárůstu vlakových cestujících.

„Skutečně jsme si nárůstu lidí všimli. Přesná čísla v ruce nemám, ale navýšení je patrné. Určitě má na tuto skutečnost vliv zdražování benzínu, protože lidé tak často nevyjíždějí,“ řekla Radka Pistoriusová, mluvčí Českých drah. „Ostatně jsem si toho všimla i jako cestující, že lidé vlak víc využívají,“ dodala mluvčí.

Její slova potvrzují i samotní cestující. „Jezdím studovat do Chebu. Nejdřív jsem používal auto, ale protože jsem neznal žádné kolegy, kteří by se se mnou skládali na benzín, tak jsem začal jezdit vlakem. Nemůžu říct, že by to bylo špatné a při těch dnešních cenách benzínu se mi to stále vyplatí víc,“ řekl student Tomáš Hájek z Karlových Varů. „Také se pravidelně snažím sledovat například na internetu nejrůznější slevové nabídky a podobné věci, abych mohl uplatnit i některé výhody. Jsem celkem spokojený,“ dodal.

Své návyky mění v Karlových Varech i lidé, kteří dlouhá léta jezdili do práce autem a najednou spíše využívají Městskou hromadnou dopravu, či chodí pěšky. „Autem už jsem do práce nejel pěkně dlouho. Zjistil jsem totiž, že jsem skoro každý druhý den tankoval a to byl na peněženku velký nálet. Když to stíhám jezdím autobusem, ale ze všeho nejraději chodím pěšky,“ sdělil Jaroslav Novotný z Karlových Varů. „Navíc se člověk aspoň projde a auto pak využívá o víkendech například na výlety s rodinou,“ doplnil.

Nárůst potvrdil také karlovarský Dopravní podnik. „Ze statistik vyplývá, že jsme skutečně nárůst cestujících zaznamenali. Nevím však, zda to bylo kvůli silným mrazům, nebo mělo částečný vliv zdražování pohonných hmot,“ řekl Pavel Bohánek, ředitel Dopravního podniku. Ten doplnil, že přesně určit důvod zvýšení zájmu lidí bude možné až za delší dobu. „Bude zajímavé sledovat, jak se obsazenost autobusů bude měnit v příštích měsících. Tam už totiž počasí nebude hrát takovou roli a bude to průkaznější,“ doplnil ředitel Bohánek.

(jah, hni)