Dostal tu od voličů téměř 44 procent hlasů. To byl skoro dvojnásobek, než získal při první přímé volbě v roce 2013. Tehdy Zeman obdržel něco málo přes 23 procent hlasů. Se Zemanem nyní postupuje do druhého kola Jiří Drahoš, jemuž voliči v kraji odevzdali přes 24,7 procenta hlasů.

Před pěti lety nejvíce šlapal Zemanovi na paty Karel Schwarzenberg, který ho do druhého kola doprovodil se ziskem 20,1 procenta hlasů od voličů z Karlovarského kraje. V našem regionu ho pak Zeman ve druhém kole porazil poté, co obdržel skoro 56 procent hlasů a Schwarzenberg dostal 44 procent. Tedy tolik, co Zeman v prvním kole aktuálních prezidentských voleb.

Jedna z volebních místností, kde občané Karlových Varů hlasovali v prvním místním referendu byla i v Základní škole Dukelských hrdinů.
Být ve volební komisi může být zajímavé i zábavné

Zemanovi patřilo vítězství nejen v rámci Karlovarského kraje, ale také v jednotlivých okresech. Stejně tak byl všude druhý Jiří Drahoš. Zemanovou baštou se stalo Sokolovsko, kde pobral přes 47 procent hlasů, Drahoš tady získal skoro 23 procent. Na Chebsku odevzdali lidé Zemanovi přes 45 procent hlasů a Drahošovi 24 procent. Tradičně nejméně fandilo současné hlavě státu Karlovarsko, i když i tady vyhrál se 40 procenty. Pro Drahoše bylo více než 26 procent voličů.

Pokud jde o volební účast, Karlovarský kraj se rozhodně chlubit nemůže, byla nejnižší ze všech krajů České republiky. K urnám přišlo odevzdat hlasy 52 procent z celkového počtu oprávněných voličů. Tedy takřka stejná účast jako před pěti lety.

V Karlovarském kraji patřilo Miloši Zemanovi vítězství prakticky i ve všech městech a obcích. Překvapivě také v Karlových Varech (37,7 %), kde ho před pěti lety v obou kolech porazil Karel Schwarzenberg.

Výjimkou se stal pouze krušnohorský Boží Dar. Tady Zeman utrpěl zdrcující porážku a skončil až na čtvrtém místě. U voličů kraloval Jiří Drahoš, který získal 37,7 procenta hlasů. Za ním se umístil Pavel Fischer se 17,9 procenta hlasů. Michala Horáčka zde volilo 14,5 procenta voličů a čtvrtého Miloše Zemana pouhých 12,7 procenta z místních 449 oprávněných voličů.