Podle ředitele společnosti Agro & Kombinát Dolní Žandov Vladimíra Tůmy toto počasí nahrává plísním a hnilobám. „Na úrodu to tedy určitě nějaký vliv mít bude. Nyní je navíc období, kdy by se měla sklízet píce a dělat siláž. Věříme však, že se se vším příroda vypořádá," uvedl.

Podle Dolnožandovských je také důležitá otázka dalšího vývoje počasí v regionu. Některé obiloviny totiž mohou slehnout, což by mělo za následek hlavně ekonomickou ztrátu, která by mohla být citelná.

Vladimír Tůma ještě dodal: „V Dolním Žandově jsme měli lokální záplavy na polích a nějaké vyplavené rybníky. Je otázka, kdy země vodu vsákne. Rozsah škod tedy prozatím nemáme vyčíslený. Když bude i nadále pršet, stav se bude zhoršovat. Musím ale říct, že oproti tomu, co vídáme v televizi, jsme na tom ještě dobře," dodal.

Podobně to vidí také agronom a předseda Hospodářského družstva v Křižovatce Jan Šimeček. „Náš podnik povodně nezasáhly přímo," uvedl. „Co nám ovšem znepříjemnilo život, bylo deštivé počasí. V tuto dobu jsme totiž měli dělat senáže. Do terénu se nedostaneme ještě takových deset dní," spočítal Šimeček. „Je zde tedy problém, že krmení už bude staré a ztratí výživné látky, které by mělo obsahovat. Takto nekvalitní krmivo potom může mít vliv na užitkovost dojnic," upřesnil.

Problém by měl tedy být i se senem, které bude dlouhou dobu schnout, neboť zespoda bude hodně vlhko. V Křižovatce tak budou muset použít na obilí i řepku mnohem více chemických přípravků, neboť takovéto počasí přeje houbovým chorobám a plísním.

K nepříznivé situaci zemědělců se vyjádřil i šéf Agrární komory v Karlovarském kraji Josef Erhard, který řekl: „Pokud někdo nezasel kukuřici, může mít teď potíže. Také včelám nepřeje počasí, právě nyní je čas na opylování řepky."

„Pokud přestane pršet, bude to trvat dobré dva týdny, než se technika dostane do podmáčených polí," uvedl ředitel Statku Bor Vladimír Matějů. „Nemůžeme sklízet píci, utopená je kukuřice, nedá se hnojit. Technika je hned obalená bahnem. Rok začal pro zemědělce relativně dobře, ale pak se to nějak zvrtlo. Ještě není nic ztraceno, ale komplikacím se nevyhneme," dodal Matějů.(