Na chystanou blokádu zemědělců se připravuje celá Česká republika. Zemědělci to berou jako nutný postoj k chystaným krokům vlády. Jsou však i tací, kteří navzdory svým sympatiím, s ostatními do plánované blokády nepůjdou. Jedním z nich je i krušnohorský zemědělec Stanislav Sloup ze Pstruží.

Chystáte se přidat k připravované blokádě zemědělců?
Nemám v plánu se k ostatním zemědělcům připojit. Nevím, co bych s tím já mohl udělat. Doufám, že se spíše kolegům z větších podniků podaří se situací nějak pohnout. Jednoznačně chápu za co bojují. Celou problematiku okolo zelené nafty pro zemědělce by vláda měla nechat být, protože nadchází období, kdy bude mít každý zemědělec vysoké výdaje. Přijde čas sekání trav, sušení a později i žní.

Myslíte si, že se to na Karlovarsku týká hodně zemědělců?
Problémům s náklady rozhodně celá situace kolem nafty nepomůže. U nás na Karlovarsku se to týká zejména kolegů z Nejdku, Abertam, Fojtova či Děpoltovic.

Jaké nevýhody by pro vás osobně plynuly z chystaného návrhu vlády?
Mé osobní náklady činí v průměru dvě stě tisíc korun za naftu na sezonu. V zimní sezoně pak využívám své stroje k odklízení sněhu a další údržbě silnic. To činí bez mála půl milionu korun ročně. Zatím to funguje tak, že vláda vždy zemědělcům vrátila šedesát procent z nákladů za pohonné hmoty. Pokud naše vláda přistoupí k plánovanému odebrání této vratné částky, bude to znamenat značnou finanční přítěž pro celé zemědělství a možná i jeho postupnou likvidaci.