„Dovolujeme si na základě politického mandátu vzešlého z řádných komunálních voleb v roce 2014 v Karlových Varech jako zástupci KOA, ANO, ČSSD a KDU-ČSL ve shodě prohlásit, že jsme našli společnou vůli dohodnout se na většinovém koaličním uspořádání v zastupitelstvu města Karlovy Vary. Výsledkem společné dohody bude koaliční smlouva a společné programové prohlášení," uvedli v prohlášení noví koaliční partneři. Změny ve vedení města by se měli uskutečnit už 12. května na jednání karlovarského zastupitelstva v Národním domě.
„My jsme jednali o řadě variant. Půdorys koalice mohl zůstat původní nebo se rozšířit. Požadavky Karlovaráků se ale stupňovaly," okomentoval primátor Kulhánek rozhodnutí KOA uzavřít koalici s ANO, ČSSD a KDU-ČSL. On sám primátorem zůstává. Prvním náměstkem bude znovu Čestmír Bruštík z hnutí ANO, post náměstka pro majetek by měl připadnout Michalovi Riškovi z ČSSD. Rada se rozšíří s devíti na jedenáct členů, čtyři místa připadnou KOA, po třech hnutí ANO a ČSSD a jedno obsadí KDU-ČSL. Za tuto stranu bude radním Jan Klíma, který do voleb kandidoval ve společné koalici s hnutím O co jim jde a Piráty. Podle ČSSD jde o nejvýhodnější model, který ji zajistí prosazování sociálně demokratického programu. „Vyjednávali jsme se všemi. Chtěli jsme ale silnou koalici na toto volební období a šlo o pragmatické rozhodnutí," uvedl zastupitel Michal Riško (ČSSD). Koho vyšle ČSSD do rady, to zatím nemá prodiskutováno. Náměstek Čestmír Bruštík (ANO) se včera k nové koalici nevyjádřil. Nebral telefon. Z vývoje situace jsou velmi zklamaní Karlovaráci. Právě ti pomohli hnutí ANO v jejich sporu o radní Hejnovou s KOA. ANO je vyloučilo a chtělo ji vyměnit i na postu radní, zatímco KOA byla proti tomu. Ano pak KOA vypovědělo koaliční smlouvu a Karlovaráci posléze učinili totéž. „Karlovaráci tuto situaci vnímali jako nepřiměřený diktát ze strany hnutí KOA v čele s primátorem Petrem Kulhánkem, a proto podpořili hnutí ANO a společně s hnutím ANO vypověděli koaliční smlouvu," vysvětlili svou reakci.
I v dalších jednáních se podle svého vyjádření podřizovali hnutí ANO a žádné požadavky nestupňovali. „Karlovaráci vyjadřují velké zklamání nad způsoby jednání některých politických subjektů a jejich politickou kulturou. Vyplývá z toho jediná věc – slušní lidé, jako jsou lékaři v čele s Josefem Märzem, Pavlem Bouškou, Ivanem Poustkou, Michalem Vinšem a advokátkou Hanou Zemanovou jsou ostatním politickým hráčům nepohodlní, a proto mají být z politické scény odstraněni.

Prohlášení Karlovaráků

Hnutí Karlovaráci vyjadřují zklamání nad informacemi, které se dnešního rána objevily. Karlovaráci proto cítí potřebu informovat veřejnost o tom, jak probíhala koaliční vyjednávání.
Stávající koalice se rozpadla z toho důvodu, že hnutí KOA nechtělo podpořit hnutí ANO ve výměně člena rady města - paní Hejnové, která přestala být členkou hnutí ANO, za jiného člena hnutí ANO. Karlovaráci tuto situaci vnímali jako nepřiměřený diktát ze strany hnutí KOA v čele s primátorem Petrem Kulhánkem, a proto podpořili hnutí ANO a společně s hnutím ANO vypověděli koaliční smlouvu.
Následovala další koaliční vyjednávání, kdy hnutí KOA nechtělo ustoupit z žádných ze svých požadavků. Po ukončení vyjednávání začali Karlovaráci jednat s ostatními politickými subjekty. Do těchto jednání vystupovali Karlovaráci společně s hnutím ANO vzhledem k tomu, že hnutí ANO uzavřelo s Karlovaráky v říjnu 2014 dohodu o společném postupu. V pondělí 4.5.2015 se vyrýsoval půdorys nové koalice ve formátu ANO- Karlovaráci-ČSSD- ODS –KDÚ-ČSL. Základním požadavkem hnutí ANO bylo, aby v nové koalici nebyl Petr Kulhánek primátorem. Karlovaráci tento požadavek hnutí ANO akceptovali. Karlovaráci na základě informace, že ČSSD není ochotna podpořit kandidáta hnutí ANO na primátora, souhlasili s tím, že nominují svého kandidáta na primátora a současně nebudou dále nárokovat nic víc, než jednoho neuvolněného radního. Hnutí ANO se vyjádřilo, že by pro ně byla zajímavá varianta, ve které by ANO mělo 2 náměstky a 1 radního, přičemž ČSSD by mohla získat jednoho náměstka se silovými resorty a jednoho uvolněného radního. ODS i ČSSD si nárokovali každý jednoho uvolněného radního. Karlovaráci se tedy v pondělí rozešli se svými partnery s tím, že je domluven formát nové koalice a hnutí ANO se s ČSSD v úterý dohodnou na konkrétních gescích jednotlivých náměstků a následně se všichni členové budoucí koalice sejdou ve středu v 19h. Ve středu byli Karlovaráci a ODS připraveni na smluveném místě a čase k dalšímu jednání. Ani hnutí ANO, ani ČSSD se z jednání neomluvili a na jednání nedorazili. Následující ráno dostali Karlovaráci ze všech stran informace, že se hnutí ANO, ČSSD a KOA domluvili na nové koalici, byť nám dosud hnutí ANO nevypovědělo stávající dohodu o společném postupu.
Nikdo z našich partnerů nás žádným způsobem neinformoval a zbaběle ani nepřijímali naše telefonáty.
Výše uvedeným prohlášením Karlovaráci vyjadřují velké zklamání nad způsoby jednání některých politických subjektů a jejich politickou kulturou. Vyplývá z toho jediná věc – slušní lidé, jako jsou lékaři v čele s MUDr. Märzem a MUDr. Bouškou, MUDr. Poustkou, MUDr. Vinšem a JUDr. Zemanovou jsou ostatním politickým hráčům nepohodlní a proto mají být z politické scény odstraněni.

Karlovaráci