Také v obou krajích západu Čech se v noci silně otřásla zem. Síť automatických seismografů zaznamenala první záchvěv kolem jedné hodiny ranní a od té doby jsou křivky rozkolísané. Oproti zemětřesnému roji ze začátku ledna až několikanásobně. Lidé na Karlovarsku nebo Plzeňsku ale nemuseli nutně tyto záchvěvy zaznamenat. „I když seismografy naměřily magnitudo podobné jako v Turecku, tedy hodnoty 7,8, tak ale zemětřesení bylo s nulovou intenzitou, kdy nedošlo k žádným škodám a lidé ho nemuseli pocítit,“ sdělila Deníku Jana Urbanová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

"Žádný otřes jsem nepocítila. I když o zemětřesení v Turecku vím. Myslím, že je to moc daleko na to, aby se to tady dalo pocítit," sdělila obyvatelka Chebu Zdeňka Dvořáková.

Seismogram ze čtvrtečního otřesu u Lubů, jak zemětřesení zaznamenala seismická stanice v Německu.
Cinkaly skleničky a třásla se záclona. Chebsko znovu zasáhlo zemětřesení

"Zemětřesení v Turecku zaznamenaly všechny seismické stanice na Chebsku, včetně té v Novém Kostele nebo ve Skalné," sdělila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze. "Důvod, proč lidé otřes nepocítili, je ten, že záchvěv půdy u nás už měl nízkou frekvenci. Laicky řečeno k nám seismická vlna došla zpomalená, i když jí mohou lidé na seismogramech vidět zakreslenou," potvrdila odbornice.

Zemětřesení zasáhlo Turecko velmi brzy ráno. Otřesy o síle 7,8 stupně, které byly cítit až v Káhiře, byly zaznamenány 33 kilometrů od města Gaziantep, které leží ve stejnojmenné provincii, s ohniskem v hloubce 18 kilometrů. Informovala o tom dříve americká geologická služba USGS. Oblast poté zasáhlo asi 20 dalších otřesů o síle až 6,7 stupně.

Ilustrační foto
Ceny nemovitostí v Karlovarském kraji stále rostou