Farma i občanské sdružení, které zde vzniklo v roce 2007, mají velikou spoustu aktivit. „Nefarmaříme ve smyslu, že bychom něco pěstovali, ale zvířat chováme širokou škálu. Najdete u nás koně, oslíky, kravičky, ovce, kozy, prasata, všemožnou drůbež, a dokonce i stádo lam," představuje Pavlína život na farmě. Zvířata na Kozodoji fungují coby živé pomůcky pro vzdělávací environmentální programy pro školy a školky z celého Karlovarského kraje. Ty sem dojíždí při vhodném počasí téměř denně a zkušení kozodojští lektoři, včetně Pavlíny Štyndlové osobně, velmi interaktivně učí děti, jak probíhá život u zvířat, jaké mají potřeby a návyky či co žerou.

Na Kozodoji žije také stádo koní, za nimiž dochází jednotlivé dny v týdnu různě staré děti na kroužky péče o koně, učí se zvířata obstarat a získávají i jezdecké zkušenosti. „O letních prázdninách pořádáme pro pokročilé děti příměstský tábor, při němž jde o zdokonalení se v jízdě na koni. Organizujeme také pobytové tábory, které ale nejsou primárně o koních, ale jsou o přírodě, říkáme jim ekologické," pokračuje Pavlína.

Kozodoj organizuje také různé semináře, například o bylinkách, o patchworku, kurzy domácího pečení chleba z žitného kvásku a pro milovníky koní semináře s trenérkou Zuzkou Prokopovou nebo informační kurzy o bezudidlovém ježdění. Každoročně pořádá BIOslavnosti. „Od července máme na farmě také chráněná pracovní místa pro zdravotně postižené. Zaměřili jsme se na osoby s duševním postižením, proto u nás pracují čtyři lidé, kteří mají onemocnění ze schizofrenního okruhu," doplnila Pavlína Štyndlová.