„O značku Regionální potravina, která je co do surovin, chuti i čerstvosti chloubou každého kraje, se v tomto regionu ucházelo celkem 124 produktů od 27 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ostatní,“ uvedl Lukáš Vacek z pořádající společnosti.

Prestižní značku získávají jen nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. Prim letos vede Horský statek Abertamy, s. r. o., který si letos odnesl za své výrobky hne dvě první místa. V kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas vyhrály jejich lahůdkové špekáčky. Druhé vítězství si odnesli v kategorii Mléčné výrobky ostatní s kravským pasterizovaným mlékem Jersey.

Tím ale ocenění regionálních farmářů a zemědělců nekončí. Karlovarský kraj vyhlásil letos poprvé cenu Dobrota Karlovarského kraje, kdy se soutěžilo v pěti kategoriích. A 2. 9. se dozvíme vítěze. Držitel obdrží certifikát Dobroty Karlovarského kraje.

Výherci 8. ročníku

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Roman Krčma (Karlovy Vary, Doubí) Cepín.

Sýry včetně tvarohu Jiří Sýkora (Velká Hleďsebe) čerstvý sýr

Pekařské výrobky včetně těstovin Petr Hnát (Dolní Žando) Žandovský chléb

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Jitka Hlavsová (Loket) tvarohový dort

Alkoholické a nealkoholické nápoje Vladimír Lažanský (Chyše) Prokop JANTAR

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Petr Havelka (Šindelová) džem hruška, levandule

Ostatní

Miroslav Dimo (Verušičky)

med v včelařství M+M med květový pastový