Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova. Ty všechny mohou na příští čtyři roky používat označení Regionální potravina, které zaručuje jejich kvalitu.
„Do soutěže přihlásilo dvacet dva potravinářů a zemědělců celkem dvaašedesát výrobků. Vítězné produkty, na 1. místě, mohou po příští čtyři roky používat značku kvality ´Regionální potravina´," uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.
Nejen v Karlovarském kraji, ale podle ohlasů z dalších regionů i jinde, stoupá zájem výrobců o toto ocenění. „Souvisí to samozřejmě s rostoucím zájmem zákazníků o zboží s logem Regionální potravina. Vyhlašování soutěže se stalo osvědčeným způsobem, kterým může ministerstvo zemědělství napomáhat malým a středním podnikatelům, kteří nabízejí kvalitní potraviny místního původu," reagoval jeden z krajských radních Jaroslav Bradáč.
„V Karlovarském kraji byl přihlášen přibližně stejný počet žadatelů a výrobků jako v loňském roce. Přibyli dokonce čtyři producenti s faremním zpracováním mléka a masa. Soutěžilo se v devíti kategoriích, z nichž jedna, která byla zaměřená na ovoce a zeleninu, zůstala neobsazená. O vítězích v jednotlivých kategoriích soutěže rozhodla osmičlenná hodnotící komise, ve které zasedli odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajského úřadu Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Potravinářské komory ČR, Regionální agrární komory Karlovarského kraje a také Ministerstva zemědělství ČR," doplnila mluvčí Jana Pavlíková.
„Stejně jako v loňském roce jsme prováděli senzorické posouzení jednotlivých potravinářských výrobků, ať už jde o jejich vůni, vzhled, chuť, ale i technologické parametry nebo úroveň obalu či jiné přidané hodnoty výrobků. Velký důraz byl kladen také na vazbu daného produktu ke Karlovarskému kraji," doplnil dále předseda hodnotící komise Martin Štěpánek.
Výsledky 3. ročníku soutěže Regionální potravina
1) Masné výrobky tepelně opracované:
1. místo: Hovězí maso ve vlastní šťávě, výrobce: Ivo Černohorský – Jatky Rudolec
2. místo: Hovězí šunka, výrobce: Ivo Černohorský, Jatky Rudolec
3. místo: Ořechový salám, výrobce: Roman Jelen, Cheb
2) Masné výrobky trvanlivé:
1. místo: Otovická klobása, výrobce: Prima Karlovy Vary spol. s r.o.
2. místo: Chalupářská slanina, výrobce: Prima Karlovy Vary, spol.s r.o.
3. místo: Chalupářská krkovice, výrobce: Prima Karlovy Vary, spol.s r.o.
3) Sýry včetně tvarohu:
1. místo: Nakládaný kozí sýr, výrobce: Vlasta Hnátková, Luhov
2. místo: Žalmanovský strakáč, výrobce: ing. Alena Králová, Stružná
3. místo: Kozí sýr, výrobce: Vlasta Hnátková, Luhov
4) Mléčné výrobky ostatní:
1. místo: Jogurt borůvka, výrobce: Statek Bor ZEOS, spol. s r.o.
2. místo: Boráček kakaový, výrobce Statek Bor Zeos spol.s r.o.
3. místo: Biojogurt s borůvkou, výrobce: Hollandia Karlovy Vary a.s.
3. místo: Selské mléko, výrobce: Statek Bor Zeos spol.s r.o.
5) Pekařské výrobky, včetně těstovin:
1.místo: Bečovský chléb, výrobce: Stanislav Pytlík, Bečov
2. místo: Žandovský chléb, výrobce: Hnatovo pekařství, Dolní Žandov
3. místo: Rychnovský chléb, výrobce: Antonín Baborovský, Dolní Rychnov
6) Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek:
1. místo: Karlovarské kapky, výrobce: Karlovarská pekárna Trend s.r.o.
2. místo: Česká tradice, výrobce: Miroslav Marek, Nová Role
3. místo: Karlovarský dort, výrobce: Karlovarská pekárna Trend s.r.o.¨
7) Alkoholické a nealkoholické nápoje:
1. místo: Pivo Permon, světlé 11°, výrobci: Systém NET Line s.r.o., Sokolov
2. místo: Mariánskolázeňská, bylinná hořká, výrobce: ARNIKA – Josef Šmerda a synové spol. s r.o.
3. místo: Pivo Permon, světlé 120, výrobce: Systém NET Line s.r.o., Sokolov
8) Ovoce a zelenina – neobsazeno
9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.):
1. místo: Med z doupovských lesů smíšený, výrobce: Josef Šefčík, Šemnice
2. místo: Karlovarský knedlík, výrobce: Pastelákovi, s.r.o., Karlovy Vary
3. místo: Med z doupovských lesů květový, výrobce: Josef Šefčík, Šemnice