Podle zákona musí každý nálezce vrátit nalezenou věc a může přitom požadovat úhradu nákladů, které mu s vrácením vznikly, a nálezné. Pokud nelze poznat, komu věc patří, nálezce oznámí nález obci, na jejímž území byla věc nalezena.

Podle Kopála lidé na svou ztrátu nerezignují, naopak. „Buď osobně či telefonicky se ptají denně," potvrdil. Lidé se mohou o nalezení svých věcí dozvědět i na úřední desce před magistrátem a také na internetové stránce magistrátu.

Nový zákon s sebou přinesl prodloužení doby, po kterou musí obec věc uschovat a uskladnit. To s sebou přinese i komplikace, neboť se budou muset naleznout nové prostory pro uskladnění.

„Ještě v minulém roce se věci skladovaly pouze po dobu 6 měsíců. Uvidíme, kolik se jich sejde za období tří let, pokud by nestačil současný sklad, pravděpodobně využijeme i jiné prostory," vysvětlil Jan Kopál.

Pokud se o věc do tří let od nalezení nikdo nepřihlásí, čekají na ně jen dvě možnosti. „Pokud se majitel do té doby nepřihlásí, jsou posouzeny. Pokud mají nějakou hodnotu, zpeněžíme je, pokud ne, likvidujeme je," vysvětlil mluvčí magistrátu.