Kočičí jazyk je pokrytý malými výběžky, které obsahují pevný keratin, stejně jako lidské nehty nebo kočičí drápy. Takzvané papily jsou malé háčky podobající se právě drápkům, které brání kořisti uniknout z kočičí tlamy. Jde také o šikovný nástroj, jak si kočka může udržet hebký kožíšek. Pomáhá jí s hygienou, kočka jeho pomocí snadno zachytí uvolněnou srst.

Ilustrační snímek
Vedra udeřila. Počasí umí potrápit i zvířata, chyby majitelů mohou být fatální

„Kočičí jazyk má asi pětkrát méně chuťových pohárků než psí a až dvacetkrát méně než lidský. Zatímco většina koček je schopna rozpoznat čtyři chutě – slanou, kyselou, hořkou a sladkou – dávají přednost pouze prvním třem. Některé kočky sladkou chuť vůbec nepoznávají,“ uvedla veterinářka společnosti PetCenter Marie Kadeřávková.

Zdroj: Youtube

U koček můžeme někdy pozorovat, jak nasává pootevřenou tlamkou vzduch. V tu chvíli používá svůj Jacobsonův orgán, který jí umožňuje „ochutnávat“ pachy. Nachází se těsně za prvními řezáky na horní čelisti na dně nosní dutiny. Před více než 200 lety jej objevil dánský lékař, podle kterého je orgán pojmenován.

Mimo koček jej mají i další zvířata. Velmi dobře je vyvinut u plazů a hlodavců, mají jej ale také třeba psi, krávy nebo koně.

Pomoc v teplejších dnech 

Psům jazyk slouží v teplejších dnech. Psí jazyk je totiž silný sval, kterým se pes ochlazuje, protože se neumí potit. Tušili jste však, že psí jazyk, respektive jeho tloušťka, určuje tón psího štěkotu? „Je to tak, čím větší místo v psí tlamě zabírá, tím hlubší štěkot může být. Vliv má samozřejmě i délka jazyka,“ doplnila Kadeřávková.

Někteří psi mají modrý jazyk. Zejména jde o plemena čau-čau a šarpej, která pocházejí z Číny a jsou si geneticky podobná. Kvůli barvě u nich bývá často problém určit podle jazyku jejich zdravotní stav.

Psi ve spánku často kňučí, štěkají nebo pohybují končetinami
Tajemství snů. Odborníci vysvětlili, proč spící psi vypadají jako by běželi

Zajímavostí je také fakt, že psi pijí vodu jinak než kočky. Jazyk srolují dozadu a vytvoří z něj jakési „korýtko“. Tím pak naberou vodu a vtáhnou ji do tlamy. „Kočky ale vymrští jazykem kapalinu přední stranou rovnou do tlamičky. Obě tyto strategie lze vidět pouze ve zpomalených záběrech. Pouhým okem je tento pohyb nezaznamenatelný,“ uzavřela veterinářka.